Welcome Message

'

29 January 2010

Amaran ! Virus

Pagi tadi aku check email...tengah baca dekat inbox..aku nampak dekat folder spam pun ada email gak...so bila aku bukak folder spam tu..kelihatan la tajuk "UPS Delivery Problem NP72034". Hmm...pelik bila plak bila plak aku ada hantar barang guna UPS...jeng jeng jeng. Bila periksa email penghantar plak boleh dikatakan kelihatan sahih "service at ups dot com" (tapi kalau betul betul punya tengok boleh nampak...cuma mungkin kita tak peduli sangat).



Mesej dia camni.

Dear customer!

We were not able to deliver your postal package which was sent on the 26th of January in time
because the recipient’s address is incorrect.
Please print out the invoice copy attached and collect the package at our department.
  
Korang boleh refer dekat gambar bawah nie...siap anda attachment lagi...dan apa yang membuat kan korang akan download dan bukak zip file nie pasal nak tengok apa item dia atau apa apa pun la alasan.



Dan yang membuatkan korang konfiden nak download sila lihat di bawah:

 

kenapa aku cakap konfiden nak download...pasal noton dan scan takde virus konfiden la. Tapi apa yang sebabkan scanner tu tak jumpa virus nie pasal dia zip file...sebab ada option untuk scan file atau bape layer file tu. Sebab dulu aku simpan virus dalam zip file bertindih tindih...buat rujukan huhuhu..
Ok, mungkin apa yang aku bebelkan kat atas nie small matter pada yang ada knowledge IT dan kesedaran tentang keselamatan komputer korang tapi pada yang tahu browsing jer...kurang paham selok belok vius nie...mungkin selamba jer download dan tambah lagi anti virus dia tak configure bebetol or patern virus nie baru so anti virus buat relaks jer..mungkin real-time scanner akan cakap camni..."hmm everything ok..no harm" actually anti virus tak salah pun...cuma definasi virus terkini korang tak download atau pun virus patern tu baru punya.

Ok diharap entri nie dapat la buat korang lebih berhati hati lagi.

tunggu kan next entri...email phising untuk user maybank2u...


No comments:

Post a Comment

Tolong Jangan Baca Entri Berikut !

Related Posts with Thumbnails

Sila langgan dengan email untuk tidak terlepas post-post terbaru.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner