Welcome Message

'

02 November 2009

Pro-Sumer ?

Bagaimana Mengandakan kan nilai wang anda dengan pembelian secara BIJAK, bukan secara MURAH !!!

Memang tidak dinafikan sekiranya anda berbelanja RM1000 pada diskaun 40% anda telah berjimat sebanyak RM400 dan hanya perlu membelanjakan RM600 sahaja dari dari harga asal iaitu RM1000. Cuba lihat dari sudut yang berbeza ! Apabila anda berbelanja dengan membeli barangan pada harga RM1000 dengan diskaun 40% tadi sebenarnya anda tidak berjimat malah anda telah membelanjakan RM600 !

dan anda jugfa telah kehilangan peluang untuk melaburkan RM600 dan mengembangkannya malah secara tak langsung anda telah mengurangkan kan sistem kewangan anda iaitu dengan berbelanja caara "Consumer thinking" dimana akan mengurangkan aset dan impian anda.

Revolusi Pro-Sumer
Perkataan "Pro-Sumer" adalah dari gabungan dari perkataan Producer (Pengeluar) dan Consumer (Penggunda) . Producer menambah wang dan consumer membelanjakan wang. Pro-Sumer menambah wang sambil berbelanja. Konsep ini terbukti menguntungkan mereka yang memahaminya dan mengajar konsep yang sama kepada orang lain.
Langkah pertama untuk berubah dari pengguna kepada Pro-Sumer ialah dengan menerima konsep-konsep baru.
- Seorang cerdik pandai pernah berkata,"minda anda berfungsi seperti payung terjun, ia berfungsi semasa terbuka."
Dengan minda baru anda akan menujukearah kedudukan kewangan yang berbeza - kearah yang sama yang di tujui oleh mereka yang telah berjaya dan bergelar jutawan.

Ia mungkin bukan jalan yang popular.
Tetapi ia adalah jalan yang saya ingin pilih.
ANDA BAGAIMANA ?

Ubah Pemikiran anda, pasti hidup anda akan berubah!
Bekerja lebih masa untuk membayar barangan yang berdiskaun bukan la satu tindakan bijak ! Apabila mereka yang berkerja ini menambah kekayaan, merekaakan mencari satu peluang kenaikan pangkat, mencari kerja yang bergaji lebih besar, kerja kedua dan mungkin jua kerja ketiga. Mereka mungkin bertukar-tukar pekerjaan tetapi mereka tidak bertukar cara mereka berfikir. Mereka ""THINK THE SAME" dan bukan "THINK DIFFERENT"

Pelan Pro-Sumer : Menambah pendapatan@kekayaan daripada pembelian bijak.
 Sebagai sebagai seorang Pro-Sumer anda tidak mencari produk atau perhidmatan sahaja tetapi sebagai pulangnya, mereka memperolehi peluang untuk memiliki perniagaan sendiri dan menambah pendapatan. Pro-Sumer mungkin membayarlebih pada peringkat awal bagi sesuatu produk atau perhidmatan tetapi apa yang ereka perolehi sebagai pulangan adalah "PELUANG" jauh mengatasi nilai ekstra yang dibayar, Pro-Sumer mempunyai peluang pelaung memperolehi seratus...seribu...atau berjuta ringgit dengan kaedah pembelian secara bijak dan mengajar orang lain untuk menikmatinya juga.


Oleh itu jadilah seorang Pro-Sumer, dan bukan "Consumer"

No comments:

Post a Comment

Tolong Jangan Baca Entri Berikut !

Related Posts with Thumbnails

Sila langgan dengan email untuk tidak terlepas post-post terbaru.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner